Четирима мъже са изправени пред съда в Бразилия за участие в бунтовете

...
Четирима мъже са изправени пред съда в Бразилия за участие в бунтовете
Коментари Харесай

Четирима поддръжници на Болсонару застават пред съда за бунта от 8 януари

Четирима мъже са изправени пред съда в Бразилия за участие в протестите от 8 януари на поддръжници на крайнодесния бивш президент Жаир Болсонару, оповестява Агенция Франс Прес.

Те упрекнати в разнообразни закононарушения, сред които въоръжен скрит план и опит за прелом.

Всеки от тях е заплашен от общо до 30 години затвор.

Те отхвърлиха обвиняванията против себе си, като споделиха, че вярвали, че митингите ще бъдат мирни.

Четиримата мъже са на възраст между 24 и 52 години. 

Припомняме, че това е дълго чакан развой в страната. 

Прокурорът Карлос Фредерико Сантош назова случая " крайъгълен камък " за Бразилия, която се връща към демокрацията през 80-те години след две десетилетия на военна тирания.

" Обърнахме страницата на дните на превратите. Тези, които одобряват подправената концепция, че властта може да бъде извоювана посредством принуждение и в нарушаване на конституционните правила, би трябвало да отговорят за произлизащите от това закононарушения ", сподели той пред съда.

Водещият арбитър по делото Александър де Мораеш откри съвещанието, като сподели, че Върховният съд ще прегледа общо " 232 случая, включващи най-сериозните хипотетични закононарушения, първите четири от които преглеждаме през днешния ден ".

Полицията към август бе издала 10 заповеди за арест и 16 заповеди за претършуване и изземване в пет щата.

Акциите през август бяха четиринадесетата фаза от интервенция, почнала в средата на януари за идентифициране на хората, които са взели участие, финансирали или насърчавали безредиците.

Политическата кариера на някогашния бразилски президент Жаир Болсонару окончателно завърши в края на юни.

Това стана ясно, откакто Федералният изборен съд на Бразилия забрани на крайнодесния националист да заема обществени длъжности до 2030 година поради държанието му по време на изборите предходната година.

Петима от седем съдии гласоподаваха за осъждането на 68-годишния Болсонаро за корист с власт и медиите, когато през юли, преди изборите през 2022 година, той привика посланици, с цел да изрази неоснователни изказвания по отношение на системата за електронно гласоподаване в Бразилия.

Отборът на сегашния президент Лула да Силва тогава отпразнува резултата.

" Някои значими послания идват от процеса: лъжата не е законен инструмент за практикуване на социална функционалност и политиката не се ръководи от закона на джунглата ", написа в " Туитър " министърът на правораздаването Флавио Дино. Демокрацията преодоля най-трудния си стрес тест от десетилетия. "

Болсонару, някогашен капитан от армията, загуби изборите през октомври предходната година от левия противник Луис Инасио Лула да Силва.

Той е упрекнат, че е основал общонационалното придвижване за анулация на изборния резултат, което приключи с нахлуването на 8 януари в държавни здания в Бразилия от хиляди негови поддръжници. Той обаче отхвърля да е направил нарушаване.

Избран през 2018 година на фона на вълна от десни водачи, в това число неговия политически кумир, някогашния президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп, Болсонару получи рецензии за слабото си ръководство на тропическите гори на Амазонка, метода си към рестриктивните мерки против COVID-19 и офанзивите против изборната система на Бразилия.

Много от неговите тогавашни съдружници са разпитвани от законодателите в следствие на Конгреса за протестите от 8 януари.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР